Príbeh Moruše

Autor: Melinda   
15.3.2022


V roku 2020, počas prvej vlny koronavírusu sme sedeli doma na homeoffice a uvažovali nad tým, čo bude so svetom, ako sa táto pandémia vyvinie. Človek mal kopu času uvažovať nad sebou a svojim životom. Nad svojimi aktivitami, prácou, voľným časom (ktorého sme mali teda dosť). V jednu takúto dlhú chvíľu prišla myšlienka…

Na instagrame existuje obrovské množstvo bazárikov, predajcov oblečenia, ktorí sa snažia svoj šatník vytriediť a posunúť jednotlivé kúsky niekomu, kto by ich rád ponosil. Možno sa teraz pýtate, čím sa teda líšime my.

Začali sme, ako mnohí, instagramovým bazárikom, ale nikdy sme nechceli ostať len pri predávaní oblečenia na instáči. Túžili sme robiť toho viac, posunúť naše hranice a seba samých. Našou víziou je vytvoriť koncept pomalej módy - značky, v rámci ktorej chceme posúvať vám, našim zákazníkom čisté a voňavé oblečenie, ktoré je pekne zabalené a je z neho cítiť lásku k tomu, čo robíme. Nemáme v úmysle však ostať len obchodíkom, radi by sme organizovali rôzne eventy a spájali ľudí so záujmom o slow fashion. Našim plánom je vytvoriť lokálny obchodík/priestor, kde by sa okrem predávania oblečenia mohlo aj šiť, upcyklovať, realizovať workshopy a networkovať zaujímavých ľudí.

Od existencie Moruši sme realizovali v júni 2021 diskusiu s názvom Dišputy o pomalej móde v rámci Dní mesta Banská Bystrica, v októbri 2021 pop-up bazár s názvom Alica v ríši svetrov (tento koncept bude aj naďalej pokračovať) a v marci 2022 Galantérny swap.  

blog fotojpg

A čo bola tá vyššie spomínaná myšlienka? Tak nejak ma to vždy prirodzene ťahalo k móde, nakupovaniu a až do roku 2016 mi nikdy predtým nenapadlo, čo všetko sa s módnym priemyslom spája. Spomínam rok 2016, pretože vtedy som písala svoju bakalársku prácu, ako študentka odboru medzinárodných vzťahov na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. V rámci tejto práce som písala o prejavoch environmentálnych problémov v rozvojových štátoch a keď som sa dopracovala ku konkrétnym problémom, skoro mi vypadli oči pri zistení, čo všetko spôsobuje módny priemysel. Bol to zlomový moment v mojom živote. Začala som si o tejto téme zisťovať informácie aj mimo bakalárskej práce. Prišla som na to, že už nechcem nakupovať vo fast fashion. Nechcem byť súčasťou problému, ale skôr by som sa chcela pokúsiť, byť súčasťou riešenia. Samozrejme, musím úprimne povedať, že móda stále zostáva mojou vášňou, ale nakupovanie nových kúskov smerujem do second hand obchodov alebo na lokálnych, férových výrobcov, prípadne oblečenie z ekologickej a etickej produkcie.

Veľmi sa mi páči koncept sekáčov - ako je napríklad Nosene alebo Sekáč je láska a forma, akou veci ponúkajú, čo všetko robia pre šírenie informácií o pomalej móde. To bol prvý impulz, prečo som sa začala pohrávať vo svojej hlave s myšlienkou bazárika. Druhým impulzom bola moja už spomínaná preplnená skriňa.

Pamätám si ten večer, keď sme si s Maťou písali o tom, že by bolo super založiť takýto bazárik - sekáčik a uvažovali sme nad tým, ako by sa to mohlo volať. Koncept sme už tak nejak tušili, ale nemali sme názov, pod ktorým by sme založili hoci len ten instagramový účet. Po dlhých úvahách som sa ponorila do všetkých mojich bylinkových a rastlinkových knižiek, ba dokonca aj knižiek s ľudovou slovesnosťou a tradíciami na Slovensku. Prečo? Pretože som chcela, aby názov evokoval, že je lokálne, Slovenské. Napadlo mi, že aj Mati a aj mne sa začína meno na M a tak by bolo skvelé, keby sa aj názov značky začínal na M.

V mojej bylinkovej knižke som vyhľadala všetky rastliny, stromy atď. na M, čítala som o ich pestovaní, účinkoch, pôvode atď. A zrazu tam bola moruša. Moruša, ktorú si pamätám z detstva. Pamätám si, ako som cestou do školy alebo zo školy šklbla jedno-dve sladko-kyslé plody zo stromu prevísajúceho zo záhrady neznámeho obyvateľa mojej rodnej obce. Pamätám si tú výbornú chuť. Bolo to niečo úplne iné, ako som bola zvyknutá z prababkinej záhrady (čerešňa, višňa, marhuľa, slivky, maliny či ríbezle alebo hrozno…), nič sa tomu nepodobalo. A bolo rozhodnuté! Moruša je tak nádherné slovo a symbol pre mňa. Tento názov sa raz bude krásne vynímať na tabuli nad našim budúcim obchodíkom :)

Zatiaľ nás nájdete na IG: morusa_slowfashion a na morusaslowfashion.sk

Tak na zdravie, na Morušu.

A toto sme my, Maťa a Mel


foto Mata Meljpg