Moruša na cestách - Mallorca

Melinda, 5.3.3023

Ľudia majú rôzne zvyky na dovolenkách. Niekto si chce len oddýchnuť na pláži, iný sa nevedia nabažiť pamiatok, kým ďalší idú za gastronómiou či umením. Sú ľudia, ktorí keď niekam cestujú musia navštíviť alebo si kúpiť konkrétnu vec. Napríklad zberatelia snežítok si neodpustia snežítko z danej krajiny. Ako je to v prípade mojej svokry, ktorá má nádhernú zbierku snežítok (nielen) z rôznych krajín sveta. Ja som "zberateľka" second handov. Nie, nie kúskov zo second handu (aj keď, ak niečo pekné nájdem, rada si to aj kúpim), ale second hand obchodov. Vždy, keď niekam idem, zájdem do sekáča, ktorý mi príde zaujímavý alebo ktorý v danom štáte/meste vôbec existuje. Zaujíma ma, aké veci majú v tých-ktorých kútoch sveta. Nevynechám sekáče na dovolenkách, výletoch či pracovných cestách vo voľnom čase. Navštevujem ich ale aj na Slovensku, v rámci výletov po krajine si rada zájdem aj do miestneho sekáča a pohrabem sa v tom, čo mi ponúka. Mnohokrát nájdem poklady. 

Na fotke nižšie si vykladám kúsky z Moruše na bazáre v Nitre v Sekáč je láska. 

DSC00894jpg

S touto “zábavkou” som začala len nedávno (v roku 2021), ale za ten čas som stihla navštíviť sekáče v 5 rôznych štátoch a niekoľko na Slovensku (Mallorca, Belgicko, Grécko, Faerské ostrovy, Dánsko). Musím povedať, že najviac ma zaujali sekáč v Bruseli a v Kodani. Boli zaujímavé najmä výberom a kvalitou oblečenia. Obe boli rôzneho typu - ten v Bruseli mal vintage, streetwear kúsky. Nacházda sa veľmi blízko ikonickej sochy Manneken pis (alebo cikajúceho chlapca). Má názov Hérésie a keď som tam bola (začiatkom novembra 2022) bolo všetko za skutočne dostupné ceny, až ma to prekvapilo. Kvalita kúskov bola tiež perfektná. Obchod mal niekoľko menších častí a nájdete v ňom množstvo rozličných kúskov - dámske, pánske, doplnky ale aj nočné košele. O tomto sekáči vám viac poviem neskôr.

20221101_165916jpg

Second hand v Kodani obsahoval značkové, o dosť drahšie kúsky. Všetky mali skvelú kvalitu. Koncept tohto obchodu bol postavený na minimalizmus a preto obsahoval menšie množstvo, prevažne dámskych, kúskov. Ak vám neprekáža dať za kúsok 40 a viac EUR, alebo vás len zaujíma tento obchod, určite ho neobíďte. Nachádza sa v centre Kodane a volá sa O-S-V. Second hand Fashion. O tomto sekáči sa dozviete viac v ďalšej časti tohto cestovateľského blogu.

Možno aj vás zaujíma, kde sú najlepšie sekáče a kam sa oplatí zájsť pre naozaj zaujímavé kúsky. Preto som sa rozhodla s vami podeliť o moje zážitky, poznatky a tipy z rôznych sekáčov z mojich potulkách vo svete vo forme blogov. O všetkých potulkách budem postupne pridávať zvlášť blogy aj s fotkami a mapkou, kde ich nájdete.

Prvý diel tohto blogu sa bude venovať second hand obchodom na Mallorce.

Na Mallorce sme boli s manželom na svadobnej ceste v septembri v roku 2021. Jeho vášňou sú hory a fotenie (prírody a zvierat) a mojou návšteva sekáčov. V tomto smere sa dopĺňame a tak ako ja myslím na to, kde môžeme pozorovať povedzme vtáky alebo iné zvieratá, on tiež vždy myslí na to, či som do našich cestovateľských plánov zahrnula aj second hand obchody. Samozrejme, že ich nevynechám. Inak to nebolo ani na tejto ceste. Našla som ich niekoľko, ale z tých najlepšie hodnotených som si vybrala dva. Jeden bola v meste Inca - mal skôr charakter outletu než sekáča. Keď sme prišli na miesto, čakal nás veľký hangár, v ktorom sa nachádzalo pár kúskov oblečenia rôznych značiek a na druhej strane topánky. Topánky boli značky Camper a veru som si aj jeden pár sandálov vybrala. Dostala som ich k meninám.

A takto spokojne som odchádzala: 

DSC04654JPG

Obchod mal názov Recamper Inca. Nájdete tu skutočne kvalitné kúsky nielen oblečenia ale aj topánok a z každého páru nájdete len 1 alebo 2 veľkosti. Rozhodne si však vyberiete. Navyše, cenovo sú všetky kúsky veľmi dostupné. Čo sa oblečenia týka, nenájdete tu preplnené štendre či regály, iba zopár skutočne pekných kúskov. Môžete si ich aj vyskúšať a na základe toho kúsky kúpiť. 

20210902_133810jpg

Ak milujete outlety a chcete mať kúsky, ktoré nikto nemá, určite odporúčam toto miesto navštíviť. Okrem toho, nachádza sa v krásnom mestečku Inca, kde nájdete aj zaujímavý mestský trh s naozaj rozličným tovarom. 




Druhým second hand obchodom je Quint. Nachádza sa takmer v centre Palmy a podľa názvu ho nájdete veľmi ľahko. Tento sekáč sa vyznačuje skôr vintage kúskami, krásnymi šatami, nohavicami, sukňami, bundami či topánkami.

DSC05494JPG

Je pravda, že niektoré kúsky môžu byť trochu extravagantnejšie, nájdete tu ale aj jednoduchšie veci. No, ak vám trochu extravagancie nevadí alebo priam milujete vintage, toto je miesto pre vás!



V ďalšom diely blogu sa budem venovať sekáčom na Faerských ostrovoch a v Dánsku.